China boos over Nobelprijs voor Xiaobo

Redactie

China heeft vrijdag de Noorse ambassadeur op het ministerie van buitenlandse zaken ontboden om zijn misnoegen over de toekenning van de Nobelprijs voor de vrede aan Liu Xiaobo kenbaar te maken. China noemt de dissident, die vorig jaar tot elf jaar gevangenisstraf werd veroordeeld wegens aanzetten tot staatsondermijning, 'een misdadiger'.

Terwijl ambassadeur Svein Saether in Beijing op het matje moest komen, sprak de Chinese ambassadeur in Oslo met de Noorse staatssecretaris van buitenlandse zaken Erik Lahnstein.

Chinese diplomaten hadden de afgelopen week op niet al te subtiele wijze laten doorschemeren dat toekenning van de Nobelprijs aan Liu schadelijk zou zijn voor de betrekkingen met Noorwegen. Het Noorse ministerie van buitenlandse zaken liet weten dat aan China is uitgelegd dat het Nobelcomité strikt onafhankelijk is en dat Noorwegen graag goede betrekkingen met China onderhoudt. Liu kreeg de Nobelprijs voor zijn 'lange en geweldloze strijd voor fundamentele mensenrechten in China'.