Antillen bijna verleden tijd

Redactie

De Nederlandse Antillen worden dit weekeinde definitief opgeheven. Curaçao en Sint Maarten krijgen een zelfstandige status. Bonaire, Sint-Eustatius en Saba worden Nederlandse gemeenten.

Zaterdagochtend vergadert het Antilliaanse parlement, de Staten, voor de laatste keer. Prins Willem-Alexander en prinses Máxima zijn daarbij aanwezig. Zij wonen zaterdagavond ook de officiële ceremonie bij, waarbij om middernacht de Antilliaanse vlag voor het laatst wordt gestreken. Vanaf zondag (10-10-2010) bestaan de Nederlandse Antillen niet meer.

De Antillen worden opgeheven omdat de vijf eilanden niet goed functioneren als één land. De eilanden liggen ver uit elkaar en hebben weinig banden met elkaar. Over herziening van de verhoudingen tussen Nederland en de Antillen wordt al jaren gesproken. Vorige maand werd de opheffing van de Antillen officieel bezegeld op een conferentie in de Ridderzaal in Den Haag.

Curaçao en Sint Maarten krijgen meer zelfstandigheid, zoals Aruba dat al langer heeft. De drie kleinere eilanden komen juist dichterbij Nederland te staan. Nederland houdt macht over alle eilanden, en kan bijvoorbeeld ingrijpen als er een financiële chaos ontstaat.

Het meest zichtbare gevolg van de veranderingen is het geld dat wordt gebruikt. De Antilliaanse gulden gaat verdwijnen. Curaçao en Sint Maarten voeren de Caribische gulden in. Op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba wordt de Amerikaanse dollar het officiële betaalmiddel.