'President Yudhoyono kwam niet vanwege Wilders'

bennootje

Het annuleren van het staatsbezoek van de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono had niet alleen te maken met het kort geding dat de Zuid-Molukse regering in ballingschap (RMS) had aangespannen, maar ook met Geert Wilders. Dat meldt het Nederlands Dagblad op basis van direct betrokkenen bij het overleg rond het staatsbezoek.

Het kort geding, waarin geëist werd dat Yudhoyono gearresteerd werd als hij in Nederland zou komen, zou slechts 'de stok om de hond mee te slaan' zijn geweest. De echte reden was dat de Indonesische president problemen heeft met de anti-islamstandpunten van Geert Wilders en de rol die de PVV gaat spelen in het nieuwe kabinet.

Dinsdag besloot Yudhoyono vlak voor zijn vertrek op het vliegveld van Jakarta om niet te gaan, omdat de RMS een kort geding had aangespannen. De president heeft zich volgens de RMS schuldig gemaakt aan schendingen van de mensenrechten. Woensdag wees de rechtbank in Den Haag dit verzoek af, maar toen had Yudhoyono zijn bezoek al geannuleerd. Volgens betrokkenen gaf het kort geding Yudhoyono een prima excuus om niet te komen.

Onlangs liet de Indonesische ambassadeur Habini zich ook al kritisch uit over Wilders, wat hem op een standje van demissionair minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen kwam te staan. Verhagen reageerde teleurgesteld op het besluit van Yudhoyono om niet te komen. De demissionair minister van Buitenlandse Zaken liet weten dat Yudhoyono nog steeds welkom was in Nederland.

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven (D66) vermoedde dinsdag al dat het afzeggen van het staatsbezoek iets te maken had met de PVV. "Het zou zeer goed kunnen dat het nieuwe kabinet zijn schaduw vooruit werpt", zie ze. "De samenwerking met de PVV is lastig uit te leggen in het buitenland. Wij begrijpen wat gedoogsteun inhoudt, maar in andere landen zien ze dat de PVV gewoon een kabinet mogelijk maakt."