Redding mijnwerkers Chili begint maandag

bennootje

Het slot van de reddingsoperatie van 33 mijnwerkers die sinds 5 augustus diep onder de grond in een mijn vastzitten, begint maandagavond. Dit heeft de Chileense minister van Volksgezondheid, Jaime Mañalich, volgens meldingen zaterdag van Chileense media gezegd.

'Het moment nul' van de hele operatie om de mijnwerkers naar boven te halen, begint om 20.00 uur in de avond, aldus Mañalich. Dat wil volgens hem niet zeggen dat de mijnwerkers die dag boven komen. Dat wordt wordt later verwacht.

Naar verwachting wordt zaterdag de ruimte waar de mijnwerkers zijn ingesloten, bereikt met een boorinstallatie. Die maakt de 624 meter lange opening waardoor de mannen weer naar boven moeten komen. In de nacht van vrijdag op zaterdag (in Europa) zijn de boorwerkzaamheden voor de tunnel die de uitgang wordt voor mijnwerkers, al tot op circa 40 tot 60 meter gevorderd van de ruimte waar de mijnwerkers moeten vertrekken uit de mijn. Media meldden hier verschillende afstanden over. De mijnwerkers moeten bij de laatste loodjes zelf helpen, onder meer door aanwijzingen te geven voor de boor in de laatste meters. Ze zullen ook met explosieven de eerste opening iets moeten vergroten.

De boor mag niet zo maar in de open ruimte beneden doorbreken. Volgens betrokken technici, die door de Britse krant The Financial Times zijn geciteerd, bestaat dan het risico dat de boor vast komt te zitten 'wat rampzalig zou zijn' voor de hele poging. Die poging heet 'Plan B' en is slechts een van drie reddingsoperaties die de ingesloten mijnwerkers met tunnels moeten ontzetten. Plan B blijkt verreweg de snelste manier. De mijnwerkers moeten straks de diepte één voor één verlaten in de reddingscapsule 'Phoenix'. Ze raakten geïsoleerd in de mijn in de Noord-Chileense provincie Atacama op 5 augustus. Op 22 augustus werd ontdekt dat ze nog in leven waren.

Redding mijnwerkers Chili begint maandag
Redding mijnwerkers Chili begint maandag (Foto: ANP)