Amnesty vraagt blijvend aandacht voor China

Redactie

Amnesty International noemt de Chinese dissident Liu Xiaobo een 'waardig winnaar' van de Nobelprijs voor de vrede. De organisatie hoopt dat met de onderscheiding de aandacht gevestigd blijft op 'de strijd voor fundamentele vrijheid en concrete bescherming van mensenrechten' in China.

De prijs kan volgens plaatsvervangend directeur voor het Aziatisch-pacifisch gebied Catherine Baber 'alleen echt verschil maken, als die tot meer internationale druk op China leidt om Liu, evenals de talrijke overige gewetensgevangenen die in Chinese gevangenissen verkommeren, vrij te laten'.

De Dalai Lama ziet in de onderscheiding van Liu een internationale erkenning van de toenemende roep binnen China om hervormingen. Hij riep de autoriteiten op ook anderen vrij te laten die 'gevangen zijn gezet voor het uitoefenen van hun vrijheid van meningsuiting'. De Tibetaanse geestelijk leider won de prijs in 1989 zelf. China bestempelt hem als een verrader, omdat hij streeft naar meer autonomie voor Tibet.

De Duitse bondspresident Christian Wulff betuigde in een gelukwens 'groot respect' voor Liu's 'moed zich vreedzaam in te zetten voor de mensenrechten' in zijn land. De Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle zei dat het Nobelcomité 'een moedig en verdiend besluit' heeft genomen.