Nederlandse voetballers in het buitenland - Week 40

Olga Kroeders

Ook dit jaar zal FOK!sport weer verslag brengen over de gebeurtenissen van onze voetballende landgenoten bij de minder bekende voetbalclubs en -competities. Door middel van een wekelijks verslag, dat elke dinsdagavond op de site zal verschijnen, houdt FOK!sport jullie op de hoogte over onze landgenoten in het buitenland.

Anderlecht, met Mbark Boussoufa in de basis, speelde donderdag zijn tweede groepswedstrijd in de Europa League. Hadjuk Split was de tegenstander.Het bleef lang 0-0 maar in de extra tijd werd het alsnog 1-0 voor Hadjuk dankzij een treffer van Ante Vukusic. Een paar dagen later was in de Belgische competitie Standard de tegenstander. Anderlecht verloor met grote cijfers, het werd 5-1. Boussoufa maakte met een mooi schot met links de enige treffer voor Anderlecht.

KSC Lokeren, met Donovan Deekman in de basis, won de thuiswedstrijd tegen Germinal Beerschot met 1-0. Het enige doelpunt van de wedstrijd werd vlak voor tijd gemaakt door Koen Persoons.

In de Europa League ging Club Brugge midweeks met 2-1 onderuit tegen Villarreal. Na een half uur spelen moesten de Belgen met tien man verder nadat Vargas met rood van het veld werd gestuurd. Ryan Donk zorgde nog voor de gelijkmaker maar in de tweede helft besliste Gonzalo de wedstrijd. Club Brugge won afgelopen weekend op eigen veld de topper in de Belgische competitie tegen AA Gent met 3-2. Kouemaha, Geraerts en Vargas brachten Club, met Ryan Donk in de basis, na een halfuur met 3-0 voor, maar na tegentreffers van El Ghanassy en Thijs werd het nog een ongemeen spannend slot.

 

In de Engelse Premier League won Wigan Athletic met 2-0 thuis van Wolverhampton. Bij de thuisclub kwam Ronnie Stam in de tweede helft als invaller in het veld. Newcastle United, met Tim Krul in het doel, verloor met 2-1 van Manchester City. De wedstrijd werd ontsierd door de zware blessure van Hatem Ben Arfa. De Fransman werd in de vierde minuut van het duel onderuitgehaald door Nigel de Jong en brak daarbij zijn linker scheen- en kuitbeen.

In de npower championship speelde Swansea City met 0-0 tegen Derby County. Bij de thuisclub stonden doelman Dorus de Vries en Cedric van der Gun in de basis. Swansea staat in de stand achtste met zestien punten uit tien duels.

Marcel Seip stond bij Plymouth Argyle in de basis in de competitiewedstrijd tegen Hartlepool. Hartlepool zegevierde met 0-1 door een treffer van McSweeney drie minuten voor tijd. In de npower League staat Plymouth zeventiende met twaalf punten uit tien wedstrijden.

 

In de Cypriotische competitie heeft AEK Larnaca opnieuw een zege geboekt. Ditmaal werd Alki Larnaca met 1-2 verslagen. Gregoor van Dijk was verantwoordelijk voor de openingstreffer. Ook Kevin Hofland, Edwin Linssen en Danny Schenkel maakten deel uit van de selectie. Dankzij de overwinning neemt AEK Larnaca na vijf speelrondes de derde plek in. De achterstand op koploper Anorthosis Famagusta bedraagt twee punten. De ploeg, waar Jeffrey Leiwakabessy in de basis stond, won op bezoek bij AEL Limassol met 1-3.

Brøndby IF heeft opnieuw een pijnlijke nederlaag geleden in de Deense competitie. In eigen huis bleek laagvlieger AC Horsens met 0-1 te sterk. Het verlies betekende de vierde nederlaag op rij voor de ploeg. Remco van der Schaaf speelde de gehele wedstrijd mee. Door het verlies liep de achterstand op FC Kopenhagen op naar maar liefst veertien punten. Esbjerg fB blijft in de onderste regionen van de ranglijst hangen. Afgelopen weekend deelde de ploeg de punten met FC Nordsjælland. Na negentig minuten stond er een 1-1 eindstand op het scorebord. Tim Janssen begon in de basis bij Esbjerg, maar werd tien minuten voor tijd gewisseld.

Adelaide United gaat ook na dit weekend aan de leiding in de Australische A-League. Ditmaal werd Sydney FC met 1-2 verslagen. Sergio van Dijk begon in de basis, maar werd na een uur spelen gewisseld. De voorsprong op nummer twee Brisbane Roar bedraagt inmiddels zes punten.

Patrick Zwaanswijk was goud waard voor zijn ploeg Central Coast Mariners in de wedstrijd tegen North Queensland Fury. Onze landgenoot wist in de laatste minuut de winnende treffer te scoren. De wedstrijd eindigde in een 3-2 einstand. Aan de kant van North Queensland Fury begon Dyron Daal in de basis, maar hij mocht tien minuten voor tijd met twee gele kaarten op zak het veld verlaten. Central Coast Mariners steeg door de overwinning naar de derde plaats. Ook Gold Coast United boekte afgelopen weekend een mooi resultaat. In eigen huis werd Wellington Phoenix met 3-1 verslagen. Bas van den Brink startte de wedstrijd vanaf de bank, maar mocht een kwartier voor tijd invallen. De ploeg staat na dit weekend op de vierde plaats.

 


Borussia Mönchengladbach bleef tegen VFL Wolfsburg steken op een 1-1 gelijkspel. Ondanks deze uitslag blijft de ploeg op de tiende plek staan. Marcel Meeuwis begon op de bank en kwam hier niet meer vanaf.

Red Bull Salzburg wist uit tegen SV Ried een 1-2 zege te bewerkstelligen, door deze overwinning klimt de ploeg van trainer Huub Stevens naar de zevende plek. David Mendes da Silva scoorde in de 59ste de eerste goal en kreeg in dezelfde minuut een gele kaart.

In Italië verloor Monza kansloos met 4-0 van Gubbio en staat nu laatste in de Serie B. Keeper Sander Westerveld deed de gehele wedstrijd mee en landgenoot Stefano Seedorf kwam in de 53ste minuut in het veld.

Het Levski Sofia van Dustley Mulder en Seringho Greene speelde met 1-1 gelijk tegen OFC Silven 2000 en staat nu eerste in de Bulgaarse competitie. Beide speelden de gehele wedstrijd mee, maar wisten niet tot score te komen.


St. Gallen wist met 1-2 te winnen van AZ Bellinzona en klimt hierdoor naar de negende positie. Tim Bakens speelde de gehele wedstrijd mee en Sandro Calabro kwam in de 81ste minuut in het veld om nog even mee te doen.