Witte Huis krijgt zonne-energie

Redactie

Het bekendste huis in de Verenigde Staten krijgt zonne-energie. In 2011 moeten op het dak van het Witte Huis zonnepanelen worden geïnstalleerd. De panelen gaan zorgen voor warm water en elektriciteit. Dat werd dinsdag aangekondigd.

De Amerikaanse president Barack Obama, die strijdt voor duurzame energie, is door milieuactivisten onder druk gezet om de zonnepanelen te installeren. Zij droegen vorige maand een zonnepaneel dat ten tijde van het presidentschap van Jimmy Carter het Witte Huis sierde van Maine naar Washington en vroegen Obama zonne-energie te gaan gebruiken.

Volgens medewerkers van het Witte Huis wordt de installatie van de panelen al overwogen sinds Obama zijn intrek nam in de ambtswoning. De beslissing is wellicht van groter belang geworden nu wetgeving om de opwarming van de aarde tegen te gaan niet door de Senaat kwam. Obama heeft gezworen een afgeslankt wetsvoorstel te gaan schrijven.

De voormalige presidenten George Bush en Jimmy Carter maakten ook al gebruik van de zon tijdens hun periode in het Witte Huis. Carter spendeerde in de jaren zeventig ruim dertigduizend dollar aan een systeem waarmee water werd verwarmd door de zon. De zonnepanelen van Bush zorgden onder andere voor de elektriciteit voor een onderhoudsgebouw en warm water voor het zwembad.


Ook het Witte Huis krijgt zonnepanelen (Foto: Novum)