Rechters in proces-Wilders mogen blijven

Redactie

De rechters in het proces tegen PVV-leider Geert Wilders kunnen gewoon aanblijven. Dat heeft de zogeheten wrakingskamer van de rechtbank in Amsterdam dinsdagmiddag bepaald.

Volgens de wrakingskamer is er geen bewijs dat de rechtbank de schijn van partijdigheid heeft, zoals Wilders en zijn advocaat Bram Moszkowicz hadden betoogd. Wel heeft rechter Jan Moors zijn woorden 'ongelukkig' gekozen.

De kwestie draaide om een opmerking van Moors maandag, op de eerste zittingsdag. Nadat Wilders had aangekondigd dat hij tijdens het proces geen vragen zou beantwoorden, constateerde de rechter dat Wilders wel vaker wordt verweten dat hij discussie uit de weg gaat. "Het lijkt er een beetje op dat u dat nu ook weer doet", voegde Moors eraan toe.

Moors wekte met deze opmerking de schijn dat hij partijdig is, stelden Wilders en Moszkowicz. Volgens hen was het een poging Wilders onder druk te zetten om alsnog te gaan praten. "Ik had niet het gevoel dat ik tegenover een onafhankelijke rechtbank stond, maar in de Tweede Kamer tegenover iemand van D66", zei Wilders maandag.

Moors zelf zei dat hij Wilders alleen een kans wilde bieden te reageren op het verwijt dat hij discussies ontloopt. Ook wilde hij zeker weten dat Wilders echt gebruik wilde maken van zijn zwijgrecht en hij de mogelijke gevolgen daarvan overzag.

De wrakingskamer nam genoegen met de uitleg van Moors. Het is begrijpelijk dat een rechter probeert te ontdekken of een verdachte die zich op zijn zwijgrecht beroept, zeker weet dat die dat echt wil. "De uitlatingen van de voorzitter moeten in dit licht worden bezien. Van ongeoorloofde pressie is niets gebleken."

Moszkowicz laat weten zich te realiseren dat de lat voor wraking van rechters erg hoog ligt, maar noemt de beslissing toch 'heel teleurstellend'. Het incident blijft nu volgens hem 'als een smet' boven het proces hangen.

De advocaat is wel blij met de toevoeging dat de uitspraak ongelukkig geformuleerd was. "Ik zou er niet blij mee zijn als andere rechters dat over mij zouden zeggen als ik rechter was."

De zaak tegen Wilders gaat woensdagochtend verder. De PVV-leider staat terecht op verdenking van het aanzetten tot haat en discriminatie en het beledigen van moslims.