Politie: Branden Molukse kerken aangestoken

Redactie

De twee branden vorige week bij Molukse kerken in Nijverdal en Hoogeveen zijn aangestoken. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft op beide locaties sporen van een brandversnellend middel gevonden. In Assen, waar in dezelfde nacht een poging tot brandstichting bij een Molukse kerk mislukte, is dezelfde stof aangetroffen.

Dat heeft de politie Drenthe dinsdag bekendgemaakt. Het NFI onderzoekt nog of de brandbare stof dezelfde oorsprong heeft. De Molukse gemeenschap is inmiddels ingelicht.

De politie ging er al vanuit dat er een verband was tussen de drie incidenten. Nu brandstichting in Hoogeveen en Nijverdal vaststaat, moeten we wel concluderen dat de drie zaken met elkaar te maken hebben, aldus een woordvoerder. De politie wil nog niet zeggen of er sprake is van een georganiseerde actie met meerdere daders. "In theorie kan de dader binnen het tijdsbestek van de branden op en neer zijn gereden."

De politie Drenthe is nog bezig met een buurtonderzoek. Inmiddels zijn tweehonderd omwonenden gehoord. Volgens de woordvoerder zitten er 'zeer bruikbare' verklaringen bij. "Daar kunnen we mee aan de slag."

In Hoogeveen ging vorige week in de nacht van zondag op maandag het kantoorgedeelte van de Maranathakerk in vlammen op. In Nijverdal ontstond korte tijd later brand in het onderkomen van de stichting Bunga Tandjung. Beide branden veroorzaakten veel schade. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor.

De Molukse gemeenschap reageerde geschokt op de branden. "Zoiets brengt veel onrust met zich mee," reageerde vorige week John Wattilete, president van de regering in ballingschap van de Republiek der Zuid-Molukken (RMS). Nederland telt zo'n 45 gemeenten met een Molukse gemeenschap. Molukse burgerwachten hebben de afgelopen week een extra oogje in het zeil gehouden bij hun kerkgebouwen.

Politie: Branden Molukse kerken aangestoken
Politie: Branden Molukse kerken aangestoken (Foto: ANP)