CDA-dissidenten geloven in oplossing

Redactie

De twee CDA-dissidenten Ad Koppejan en Kathleen Ferrier verwachten dat de fractie dinsdag een oplossing kan vinden over de deelname aan een kabinet met de PVV van Geert Wilders.

Dat zeiden Koppejan en Ferrier dinsdag toen zij aan het begin van de middag arriveerden bij de Tweede Kamer. Zij werden vergezeld door partijvoorzitter Henk Bleker en kwamen terug van een vooroverleg. "We hebben een goed overleg gehad", zei Ferrier. "Nu ga ik naar de fractie om het eerst met de collega's te bespreken."

Koppejan gelooft in een goede afloop. "Ik ben ervan overtuigd. We komen altijd met een oplossing." Ook Ferrier zei te vertrouwen op een oplossing. Bleker verwacht eveneens dat de fractie dinsdag een besluit zal nemen over deelname aan een rechts minderheidskabinet.

Vanwege het vooroverleg met Ferrier en Koppejan werd de fractievergadering, die rond 10.30 uur zou beginnen, uitgesteld. Het beraad begint nu naar verwachting om 13.00 uur. Hoe lang de vergadering gaat duren, is onbekend. "Ik denk dat we er vandaag binnen dertien uur uitkomen", zei Bleker met een verwijzing naar het marathonoverleg van vorige week.

Hij herhaalde dat het besluit dat de fractie neemt recht moet doen aan zowel de 68 procent van zijn partij die voor samenwerking is met de PVV van Geert Wilders als de 32 procent die afgelopen zaterdag tijdens het partijcongres tegen stemde.