Kwart meer passagiers easyJet vanaf Schiphol

Thom Puiman (Juicyhil)

Prijsvechter easyJet vervoerde over het boekjaar dat eindigde op 30 september bijna 2,3 miljoen passagiers van en naar luchthaven Schiphol. Dit een stijging van 23,7 procent vergeleken met het voorgaande jaar. Dat zei regionaal manager Francois Bacchetta van easyJet dinsdag tegen het ANP.

De volledige passagiersstatistieken van de maatschappij worden woensdag bekendgemaakt, de financiële resultaten medio november. De eerder afgegeven winstprognose van tussen de 100 en 150 miljoen pond staat nog steeds.

easyJet wil in heel Europa, dus ook in Nederland, 10 procent van het Europese vervoer in handen krijgen. Schiphol beschikt nog niet over de cijfers voor september, mogelijk is die grens al gehaald. "Wij willen het komende jaar nog 25 tot 30 procent groeien in Amsterdam."

"Onze eerste internationale vlucht was op Schiphol, we hadden daar allang groter moeten zijn", zegt Bacchetta. "Maar we haten de tariefstructuur die Schiphol hanteert. We betalen dubbel zoveel als maatschappijen als KLM en maken nog niet de helft van de kosten die zij maken."

easyJet heeft nog een zaak lopen over de tarieven bij de NMa. Anderzijds is er ook toenadering tussen de oranje prijsvechter en de nationale luchthaven. "Ze hebben een voorstel gedaan waarin wij 5 procent minder gaan betalen en netwerkmaatschappijen tot 20 procent meer", weet Bacchetta. De onderneming ziet dit als een eerste stap. "Misschien breken ze met de traditie."

Het bedrijf heeft inmiddels negentien uitvalsbases in Europa en het lijkt logisch dat Amsterdam met achttien easyJet-bestemmingen er ook een wordt. "Als we er toestellen hebben staan, komen er zeker bestemmingen bij en gaan we zeer waarschijnlijk werken met Nederlandse bemanning."

Maar alles hangt af van het kostenplaatje. Schiphol maakt de tarieven die zullen gelden vanaf 1 april voor 1 november bekend, daar kunnen partijen dan bezwaar tegen aantekenen bij de NMa. Uitwijken naar Rotterdam of Eindhoven voor de groei is voor easyJet op dit moment geen optie.

Kwart meer passagiers easyJet vanaf Schiphol
Kwart meer passagiers easyJet vanaf Schiphol (Foto: ANP)