Dood rodelaar tijdens Spelen was ongeluk

Peterselieman

De dood van rodelaar Nodar Kumaritashvili tijdens de Olympische Spelen in Vancouver was een ongeluk. Dat heeft de lijkschouwer van de Canadese provincie British Columbia geconcludeerd na onderzoek. De Georgiër raakte tijdens de laatste trainingssesie op de Olympische bobbaan in Whistler de macht over zijn slee kwijt en vloog uit de baan waar hij tegen een paal knalde.

Kumaritashvili was op slag dood door de klap tegen de paal, stelt de lijkschouwer. De vertraging van de hoge snelheid waarmee hij door de lucht vloog tot stilstand in een fractie van een seconde was de oorzaak van ernstig hersenletsel.

De oorzaak van de noodlottige crash ligt volgens het onderzoek in een ongelukkige samenloop van omstandigheden. De betrekkelijke onervarenheid van Kumaritashvili op de lastige baan en met de hoge snelheid waarmee hij op het ongeluk van de crash door het ijskanaal schoot spelen daarbij een belangrijke rol.

Ook het ontwerp van de baan is deels de oorzaak van de crash. De organisatie van de Spelen in Vancouver had ingezet op een uitdagende baan die langer en steiler moest zijn dan andere banen. Volgens de ontwerper konden snelheden tot rond de 140 kilometer per uur worden bereikt, in realiteit bleek dat ruim tien kilometer hoger te liggen.

Extra bescherming om rodelaars binnen de baan te houden, had niet veel uitgehaald. Kumaritashvili was dan met hoge snelheid tegen dat hekwerk tot stilstand gekomen, wat vermoedelijk ook in zeer zwaar letsel en mogelijk de dood van de Georgiër had geleid. Kussens die na de crash om de paal waartegen Kumaritashvili tot stilstand kwam werd aangebracht, was volkomen nutteloos geweest tijdens de crash.

De lijkschouwer raad de bobsleebond FIBT en de rodelbond FIL aan de planningsprocedures te herzien en meer verplichte trainingssessies te houden op nieuwe, uitdagende banen die voor grote competities worden gebruikt. Ook moeten de veiligheidsmaatregelen van de baan in Whistler nog eens goed tegen het licht worden gehouden.


Nodar Kumaritashvili (Foto: Novum)