China en Japan spreken elkaar in Brussel

Redactie

De premiers van China en Japan hebben elkaar maandag letterlijk in de wandelgangen van de Azië-Europa-top in Brussel gesproken. Het was het hoogste overleg tussen de twee landen sinds een maand geleden een hevige territoriale ruzie uitbrak.

De betrekkingen tussen China en Japan verslechterden aanzienlijk toen een Chinese vissersboot begin september in aanvaring kwam met patrouilleboten van de Japanse kustwacht. Het voorval vond plaats in de buurt van een eilandengroep in de Oost-Chinese Zee die door beide landen en Taiwan worden opgeëist.

De Chinese premier Wen Jiabao en zijn Japanse ambtgenoot Naoto Kan woonden allebei de Azië-Europa-top in Brussel bij. In een van de gangen van het conferentiegebouw spraken zij af de banden aan te halen.

Beide landen claimen nog altijd de soevereiniteit over de eilanden, maar vanuit Tokyo riep het Japanse ministerie van buitenlandse zaken Beijing op te voorkomen dat in de toekomst opnieuw dergelijke geschillen de kop opsteken.

De dooi tussen China en Japan zette vorige week al in, toen Beijing een exportverbod op zeldzame grondstoffen naar Japan ophief en drie Japanners vrijliet die waren ingerekend omdat ze een verboden militaire zone in het noorden van China zouden zijn binnengedrongen. Een vierde Japanner zit nog vast.