Duitsland viert 20 jaar hereniging

bennootje

De Duitse president Christan Wulff heeft zondag bij de viering van twintig jaar Duitse eenheid de hervonden nationale trots van de Duitsers geprezen. Tegelijkertijd benadrukte hij dat meer moet worden gedaan om moslims en andere immigranten in de Duitse samenleving te integreren.

Aan de tweedeling van Duitsland na de Tweede Wereldoorlog kwam op 3 oktober 1990 een einde, minder dan elf maanden nadat de Berlijnse Muur gevallen was. President Wulff prees de Oost-Duitsers die tegen het communistische bewind in de DDR protesteerden en 'de wereld met hun moed imponeerden'. Met hun leus 'wij zijn één volk' lieten zij 'een nationaal gevoel ontwaken dat, om begrijpelijke historische redenen, lang begraven was'.

"Nu is in heel Duitsland een nieuw zelfbewustzijn gegroeid, een ongeremd patriottisme, een open verbondenheid aan ons land, dat zich bewust is van zijn grote verantwoordelijkheid voor het verleden", zei Wulff in een toespraak in Bremen. Maar hij benadrukte ook dat Duitsland 'open moet staan voor degenen die uit alle delen van de wereld naar ons toe komen - Duitsland heeft hen nodig'.

Wulff zei dat dat er 'meer consistentie' moet komen in het toepassen van regels en verplichtingen. Maar 'omdat mensen met buitenlandse wortels belangrijk voor ons zijn, wil ik niet dat zij gekwetst worden in noodzakelijke debatten' over de successen en mislukkingen van integratie. "Wij mogen niet toestaan dat vooroordeel en uitsluiting beklijven."

"Wij hebben een duidelijk standpunt nodig: een begrip van Duitsland dat niet beperkt is tot een paspoort, een familiegeschiedenis of een geloof", zei Wulff. "Het staat buiten kijf dat het christendom bij Duitsland hoort; het staat buiten kijf dat het jodendom bij Duitsland hoort, maar nu hoort ook de islam tot Duitsland."

Duitsland viert 20 jaar hereniging (foto: Novum)