Twee NAVO-militairen gedood in Afghanistan

Redactie

Bij aanvallen in Afghanistan zijn dit weekeinde twee militairen van de NAVO omgekomen. Dat heeft de coalitie zondag laten weten. Een militair kwam zondag om bij een gevecht met opstandelingen in het noorden. Een ander kwam zaterdag om bij een bomexplosie in het zuiden.

Zaterdag gaf de Afghaanse president Hamid Karzai een opzwepende toespraak waarin hij Afghaanse troepen opriep zich klaar te maken voor het vertrek van de buitenlandse troepen. Daarna worden de Afghaanse militairen zelf verantwoordelijk voor de veiligheid in het land.

"De internationale gemeenschap die ons nu nog steunt zal op een dag geen voordeel meer in Afghanistan zien. Dan verlaten ze ons, zoals ze ons ook in het verleden hebben verlaten", zei de president. "Het is dan aan ons om voor de belangen van het land op te komen."

Voor de internationale troepen is dit jaar het dodelijkste jaar sinds Afghanistan negen jaar geleden werd binnengevallen. De piek werd bereikt in juni, toen 103 NAVO-troepen omkwamen.

In de eerste drie dagen van oktober zijn zeven NAVO-militairen omgekomen. In september kwamen er zeker 57 om, onder wie 42 Amerikanen.