[WK] Hushovd grijpt regenboogtrui

Frank (franklop)

Thor Hushovd is in Geelong wereldkampioen wielrennen op de weg geworden. De Noor bleek in een spring met een selectieve groepje te sterk, voor Matti Breschel en Alan Davis. Voor Nederland was Niki Tersptra dichtbij de titel, maar hij werd 200 meter voor de streep gegrepen door de groep. 

In de 85 kilometer lange aanloop naar Geelong reed ere en groepje van vijf renners vooruit, waarvan de Oekraïner Kvatsjoek het het langste volhield. De belangrijkste ontwikkeling was echter daarachter, omdat er al snel een selectief groepje van dertig renners ontstond.

Daarbij zaten veel topfavorieten, waaronder Filippo Pozzato en Philippe Gilbert, maar de Spaanse toppers ontbraken. Die zaten in een tweede peloton die lang volgde op een halve minuut. De Nederlandse inbreng in de eerste groep was beperkt tot Koos Moerenhout, Wout Poels en Lars Boom.

Kvatsjoek werd twee en een halve ronde voor het eind gegrepen door Vincenzo Nibali en Giovanni Visconti, die op de eerste klim van het parcours wegsprongen. De ijzersterke Moerenhout sprong samen met onder andere Cadel Evans en Gilbert mee en ook Poels wist aan te sluiten.

Nibali, Visconti, Moerenhout, de Colombiaan Serpa en Chris Anker Sörsensen reden daarna weg uit het uitgedunde peloton. Op twee ronden van het eind hadden ze een voorsprong van ruim veertig seconden op het peloton, die de rest van de groep hadden ingelopen. Na de eerste klim van de omloop werd ook de kopgroep ingelopen en kon een grote groep gaan strijden om de wereldtitel.

Er ontstond een groepje met Gilbert, Evans, Niki Terpstra en Pozzato, maar deze werd vlak voor het ingaan van de laatste ronde ingelopen. Het peloton bestond toen nog uit veertig renners. Op de klim werd Gilbert weer gelanceerd en nam een voorsprong bovenop van vijftien seconden op een groepje van zeven renners, met daarbij weer Evans, Kolobnev en Moerenhout.

Op het vlakke na de laatste klim werd de voorsprong van Gilbert langzaam aan kleiner door beulswerk van Evans, Moerenhout en Martens, toen plots ook nog een grote groep aansloot, die alle koplopers inliepen.

In de slotkilometers viel Terpstra nog aan samen met Janez Brajkovic en Vladimir Gusev, waarna Terpstra alleen wegreed, maar hij werd op tweehonderd meter van de streep gegrepen. In de daarop volgende sprint bleek Thor Hushovd uiteindelijk de sterkste, voor Matti Breschel en Alan Davis. Koos Moerenhout werd in zijn laatste WK de beste Nederlander op plaats dertien.

Uitslag wereldkampioenschap wielrennen

# Renner Nat, Tijd
1 Thor Hushovd Noorwegen 6:21:49
2 Matti Breschel Denemarken z.t.
3 Allan Davis Australië z.t.
4 Filippo Pozzato Italië z.t.
5 Greg van Avermaet België z.t.
6 Oscar Freire Spanje z.t.
7 Alexandre Kolobnev Rusland z.t.
8 Assan Bazayev Kazachstan z.t.
13 Koos Moerenhout Nederland z.t.