Oud-bestuurder Mandela-stichting aangeklaagd

Thom Puiman (Juicyhil)

Het Zuid-Afrikaanse oud-bestuurslid van het Nelson Mandela Kinderfonds dat dertien jaar ruwe diamanten bewaarde die hij als donatie van topmodel Naomi Campbell had ontvangen zonder de andere bestuursleden daarover in te lichten, wordt aangeklaagd. Jeremy Ractliffe heeft de Diamantwet uit 1956 geschonden, een wet die het strafbaar maakt ruwe diamanten te bezitten. De eerstvolgende hoorzitting vindt plaats op 27 oktober.

Ractliffe was in 1997 bestuurslid van de Mandela-stichting toen Campbell ruwe diamanten zou hebben ontvangen op een liefdadigheidsevenement waar ook de Liberische president Charles Taylor aanwezig was. Taylor staat in Den Haag terecht voor handelen in illegale diamanten, zogenoemde 'bloeddiamanten', om zo rebellen in Sierra Leone te bewapenen.

Campbell verklaarde tijdens het proces tegen Taylor dat ze de diamanten had ontvangen van drie mannen die naar haar hotelkamer kwamen. Het model zei dat ze niet wist waar de diamanten vandaan kwamen, maar andere getuigen zeggen dat ze opschepte dat ze ze van Taylor had gekregen.

Campbell zei dat ze de diamanten de volgende morgen aan Ractliffe heeft gegeven als donatie aan het Kinderfonds. Ractliffe lichtte de organisatie niet in over de diamanten en bewaarde de stenen dertien jaar in een kluis tot hij ze na de verklaring van Campbell aan de politie overhandigde.

Ractliffe zei dat hij ze had bewaard om reputatieschade voor Mandela, Campbell en de stichting te vermijden. Hij geeft toe dat hij het bestuur beter wel op de hoogte had kunnen stellen, omdat het dan 'een betere en wettige manier had kunnen zoeken om de situatie af te handelen'. Jeremy Ractliffe verbrak in augustus de banden met de Nelson Mandela-stichting.