CDA-congres beslist vandaag over kabinet

Redactie

Het CDA begint zaterdag om 10.00 uur aan een beladen partijcongres. De aanwezige CDA-leden moeten hun oordeel geven over het regeerakkoord. Hun mening kan als gevolg hebben dat de samenwerking tussen VVD, PVV en CDA alsnog niet doorgaat.

In de Rijnhal in Arnhem, waar het congres plaatsvindt, worden bijna vijfduizend CDA'ers verwacht. Dat zijn er veel meer dan gebruikelijk. Op een normaal partijcongres komen hooguit duizend partijleden af. Ook de pers rukt massaal uit. Bij het CDA hebben zich meer dan driehonderd journalisten aangemeld.

Op het spel staat het akkoord dat de fractieleiders van VVD, PVV en CDA afgelopen week bereikten. Bij het CDA is de samenwerking met de PVV van Geert Wilders zeer omstreden. De oud-premiers Dries van Agt en Ruud Lubbers zijn ertegen, net als de huidige ministers Ab Klink en Ernst Hirsch Ballin.

Ook in de CDA-fractie in de Tweede Kamer, die uiteindelijk een handtekening onder het akkoord moet zetten, is er onenigheid. Twee Kamerleden, Ad Koppejan en Kathleen Ferrier, zijn tegen. Of ze uiteindelijk toch instemmen, hangt mede af van de uitkomst van het partijcongres. Als een meerderheid van de aanwezige leden vóór stemt, gaan de twee 'dissidenten' mogelijk alsnog akkoord.

Stemt het congres tegen, dan zijn de gevolgen onzeker. De CDA-fractie kan volgende week alsnog instemmen met het akkoord, maar zonder de steun van Koppejan en Ferrier heeft de combinatie van VVD, PVV en CDA geen meerderheid meer. De kans bestaat dan dat het kabinet van VVD en CDA, dat gedoogsteun krijgt van de PVV, er niet komt.

De kans lijkt echter het grootst dat het CDA-congres vandaag instemt met het akkoord. Verschillende opiniepeilingen wijzen daarop, en het is ook de verwachting van Ab Klink, zo zei deze afgelopen donderdag.