Bin Laden achter Europees terreurcomplot

Redactie

Hooggeplaatste Al-Qaidaleiders, onder wie Osama bin Laden, zijn betrokken bij het kortgeleden ontdekte complot om in Europa terreuraanslagen te plegen in de stijl van de aanslagen in Mumbai in 2008. Dat hebben medewerkers van de Amerikaanse inlichtingendiensten vrijdag gezegd.

Het plan draagt volgens de inlichtingendiensten de kenmerken van Al-Qaida. De exacte details van het plan zijn echter nog niet duidelijk. Ook de rol van de Al-Qaidaleiders is nog in nevelen gehuld.

De betrokkenheid van de belangrijkste leiders van Al-Qaida en Bin Laden, die naar men aanneemt is ondergedoken in Pakistan, onderstreept nog eens de rol die Pakistan speelt als veilige haven voor islamitische extremisten. De Verenigde Staten hebben er bij Pakistan op aangedrongen meer te doen om de militanten, die zich schuilhouden in de bergachtige grensstreek van Pakistan, te bestrijden.

Vrijdag werd tevens een rapport gepubliceerd waarin de VS en de Europese bondgenoten werden opgeroepen samen te werken om te voorkomen dat geradicaliseerde westerlingen af kunnen reizen naar trainingskampen.

Het gemak waarmee de westerlingen de wereld over kunnen reizen vormt volgens het rapport een groot probleem. Hoewel het gaat om relatief kleine aantallen vormen deze figuren een inspiratiebron voor anderen.

De zogenaamde 'buitenlandse strijders' vormen een complexe bedreiging. Omdat ze vaak verschillende achtergronden en verschillende drijfveren hebben om aanslagen te plegen is het lastig om ze in het vizier te krijgen en in de gaten te houden.

"Het dwarsbomen van het reizen door terroristen heeft de hoogste prioriteit", meent Charles Allen, een voormalig medewerker van de Amerikaanse inlichtingendiensten. Hij is van mening dat er meer samenwerking nodig is om de terroristen in de gaten te houden.