Oppositie hekelt gebrek aan hervormingen

Redactie

De oppositie heeft weinig goede woorden over voor de donderdag gepresenteerde plannen van VVD, PVV en CDA. Echte hervormingen blijven uit, constateren de oppositiepartijen.

"Er gebeurt bijvoorbeeld niets op de woningmarkt of op het gebied van filebestrijding", zei PvdA-leider Job Cohen. "Er zijn wel veel maatregelen waarvan ik denk: gaat het wel werken? We moeten afwachten of Nederland hier iets mee opschiet."

GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema wijst erop dat VVD-leider Mark Rutte al jaren pleit voor grote hervormingen zoals versoepeling van het ontslagrecht. "Maar die ambities komen hier nauwelijks uit. Het is niet hard, en hervormingen staan er helemaal niet in."

SP-leider Emile Roemer vindt het juist goed dat hervormingen als versoepeling van het ontslagrecht of het inkorten van de ww achterwege zijn gebleven. "Maar ik vind het wel zorgelijk dat deze regering gaat zorgen voor tweedeling in de samenleving. Tussen arm en rijk, tussen ziek en gezond."

ChristenUnie-leider André Rouvoet spreekt van een 'behoorlijk dun verhaal'. "De bezuinigingen zijn ongelooflijk zacht. Het is zeer de vraag of men het zal halen."