Wilders distantieert zich van kabinetsmotto

Redactie

PVV-leider Geert Wilders heeft niets met het motto van het regeerakkoord dat VVD en CDA hebben gesloten en dat de naam 'Vrijheid en verantwoordelijkheid' draagt. "Het motto is niet ons motto", zei hij donderdag tijdens de presentatie van het onderhandelingsresultaat.

Tijdens de presentatie liet Wilders duidelijk merken dat hij ook niets heeft met het draagvlak dat Mark Rutte (VVD) en Maxime Verhagen (CDA) trachten te kweken voor hun plannen. Zo probeerde Rutte de moslimbevolking aan zich te binden. "Ik geloof in mensen. Ik beoordeel mensen niet op hun afkomst maar op hun toekomst." En Verhagen zei 'binding' te zoeken met de sociale partners.

"Ik heb niet zoveel met de termen 'binden' en 'handreiking'", sprak Wilders. Rutte en Verhagen mogen dat aan de orde stellen, maar daar 'houdt het wel mee op'. "Wij zullen blijven knokken tegen de islamisering van Nederland."

Al voor de start van de onderhandelingen spraken VVD, CDA en PVV af dat zij elkaars verschillende opvattingen over de islam respecteren. VVD en CDA zien de islam als een geloof; de PVV ziet het als politieke ideologie.