Rutte: minder Kamerleden en senatoren

Redactie

De Tweede Kamer wordt teruggebracht van 150 naar 100 leden, de Eerste Kamer gaat van 75 naar 50 leden. Dat staat in het regeerakkoord van het nieuwe kabinet.

De nieuwe regering wil ook snijden in het aantal volksvertegenwoordigers in gemeenteraden, waterschapsbesturen, Provinciale Staten en dus de Staten-Generaal.

Het nieuwe kabinet wil de AOW-leeftijd verhogen en met een voorstel daarvoor 'dicht' blijven bij de ideeën daarvoor bij de sociale partners. Die stelden eerder voor om de AOW-leeftijd in 2020 eerst te verhogen tot 66 jaar, en later te kijken of de leeftijd nog verder omhoog moet.

Volgens CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen wil het nieuwe kabinet door de sociale partners grotendeels te volgen 'investeren in draagvlak en binding'.

PVV-leider Geert Wilders is trots op het gedoogakkoord dat hij met VVD en CDA heeft gesloten. Hij heeft er naar eigen zeggen 'keihard voor gevochten' om ondanks 18 miljard aan bezuinigingen delen van de verzorgingsstaat overeind te houden.

De ingrepen in de sociale zekerheid zijn volgens hem beperkt, het ontslagrecht en de werkloosheidsuitkering blijven ongewijzigd. Verder gaat de AOW-leeftijd volgens Wilders niet naar 67 jaar maar naar 66 en worden uitkeringen niet bevroren. Voor de ouderenzorg wordt bijna 1 miljard euro uitgetrokken. "Dat betekent 12.000 extra verpleegkundigen. Het betekent een einde aan die verschrikkelijke 24-uursluiers."

"Een pakket om trots op te zijn", zei Wilders donderdag bij de presentatie.

Rutte: minder Kamerleden en senatoren
Rutte: minder Kamerleden en senatoren (Foto: ANP)