Studenten willen InHolland dagen om diplomafraude

Redactie

Studentenorganisatie ISO is van plan een proces tegen Hogeschool InHolland aan te spannen omdat studenten klagen dat hun diploma niets meer waard is. Dat zegt voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg Guy Hendricks.

Een onderzoekscommissie onder leiding van Gerd Leers concludeerde vorige week dat studenten van de studie Media & Entertainment Management (MEM) in Haarlem te gemakkelijk aan een diploma kwamen.

"Studenten die hun diploma wel terecht hebben gekregen, merken nu dat er bij sollicitatiegesprekken grapjes over hun opleiding worden gemaakt", zegt Hendricks. "Ze krijgen te horen dat hun diploma niets waard is."

Bij het ISO hebben zich meerdere studenten met klachten gemeld. "We hebben wat onderzoek gedaan en geconcludeerd dat zeker vijf van hen hun diploma zonder vals te spelen hebben gehaald en nu op moeilijkheden stuiten."

De komende dagen verwacht het ISO meer klachten te verzamelen. De studenten willen schadeloosgesteld worden. Hoe dat precies moet gebeuren, moet nog blijken. "Misschien moeten ze het geld dat de opleiding heeft gekost terugkrijgen. Sommigen willen ook gratis een andere bachelor bij InHolland volgen."

InHolland stelt dat nog niet is aangetoond dat de studenten onder alle ophef over de diplomafraude lijden. "De commissie Leers heeft niet gezegd dat het aan de kwaliteit van de opleiding schort", zegt een woordvoerder. Daar wordt nu onderzoek naar gedaan. "Als blijkt dat er inderdaad iets aan de kwaliteit schort, hebben de studenten uiteraard recht op schadevergoeding."

De woordvoerder kan zich voorstellen dat werkgevers door de berichtgeving over de diplomafraude studenten van InHolland minder snel aannemen. "Maar ook dat moet eerst worden aangetoond."