Extremist gewond door vroegtijdige ontploffing

Redactie

Een Indonesische moslimextremist is donderdag levensgevaarlijk gewond geraakt toen de zelfgemaakte bom die hij achterop zijn fiets had gebonden vroegtijdig ontplofte. Hij zou op weg zijn geweest naar een politiebureau in Benkasi, een industriële buitenwijk van de hoofdstad Jakarta.

In de achterzak van de 38-jarige man trof de politie een briefje aan waarin stond dat hij wraak wilde nemen op 'de ongelovigen die moslimstrijders hebben vermoord'. Dat sloeg waarschijnlijk op het optreden van de autoriteiten tegen een terreurcel die in februari in Atjeh werd ontdekt. Vorige week bestormde een zwaarbewapende groep militanten een politiebureau op het eiland Sumatra, waarbij drie agenten werden gedood.

Indonesië, een seculier land waar meer moslims wonen dan in enig ander land, heeft sinds 2002 te kampen met moslimterroristen. Bij aanslagen op westerse ambassades en door westerlingen bezochte hotels, restaurants en nachtclubs in Jakarta en Bali kwamen meer dan 260 mensen om het leven.

De in Atjeh ontdekte terreurcel richtte zich meer op gematigde Indonesische leiders en de Indonesische veiligheidstroepen, die tegen de militanten in het geweer zijn gekomen.