CDA-fractie wacht oordeel congres af

Redactie

De CDA-fractie heeft woensdagnacht na een urenlange vergadering besloten het regeer- en gedoogakkoord voor te leggen aan het congres. Daarna velt de fractie een definitief oordeel, maakte fractieleider Maxime Verhagen na afloop bekend op de stoep van het Hilton Hotel.

De fractie was daar sinds woensdagmiddag 13.00 bijeen. Pas diep in de nacht -rond 3.45 uur- kwamen Verhagen en zijn fractiegenoten naar buiten. "Het was een lange vergadering. Het was zwaar. De uitkomst is dat we unaniem hebben besloten het onderhandelingsresultaat voor te leggen aan het congres", zei hij.

Verhagen heeft de twee dissidenten in de fractie, Ad Koppejan en Kathleen Ferrier, tijdens de marathonzitting mogelijk nog niet kunnen overtuigen om in te stemmen met het onderhandelingsresultaat. "De overgrote meerderheid van de fractie was postief, er leven ook bezwaren." Namen noemde hij echter niet.

De fractie neemt pas een definitief besluit na het congres komende zaterdag in Arnhem, waar de leden zich mogen uitspreken over het rechtse minderheidskabinet van VVD en CDA dat gedoogsteun krijgt van de PVV. Het oordeel van het congres zal de fractie hierbij 'zeer zwaar' laten wegen, zei Verhagen.

De overige fractieleden stonden na afloop de media niet te woord. Zij weigerden commentaar of vertrokken per auto. Partijvoorzitter Henk Bleker zei dat het een 'lange, indringende vergadering' was geweest. "Ik was wel een beetje jaloers op de VVD", stelde hij. De partij van Mark Rutte had woensdag maar een paar uur nodig om een positief oordeel te vellen over het regeer- en gedoogakkoord. Dat gold ook voor de PVV.

Verhagen zei dat hij donderdagochtend de wijzigingen die zijn fractie heeft voorgesteld gaat bespreken met VVD en PVV onder leiding van informateur Ivo Opstelten (VVD). Ook Mark Rutte (VVD) en Geert Wilders (PVV) gaven woensdag aan het onderhandelingsresultaat nog op enkele punten te willen wijzigen. Daarna wordt de inhoud van het regeer- en gedoogakkoord bekendgemaakt.