Van Nistelrooy presenteert eigen Academy

Olga Kroeders

Ruud van Nistelrooy heeft in Eindhoven en Oss de naar hem vernoemde Academy gepresenteerd. Doel is om kinderen uit kansarme gezinnen de mogelijkheid te geven hun talenten te ontwikkelen. "Ik heb zelf vroeger ook alle kansen gekregen en vond het een pijnlijke gedachte dat dat voor andere kinderen niet is weggelegd", zegt de voetballer van Hamburger SV.

De organisatie, die zich richt op kinderen tussen de 9 en 14 jaar, kijkt niet alleen naar voetbaltalenten. "Ze doen bij ons inspiratie op en gaan geloven in zichzelf. Dan blijkt vanzelf waar hun talenten liggen." Daarbij kan het volgens de voetballer ook gaan om verhalen vertellen, tekenen, activiteiten organiseren, muziek maken of lekkere taarten bakken.

De uit het Brabantse Geffen afkomstige spits doet zijn verhaal in de kleedkamer van Margriet, zijn oude amateurclub. In Eindhoven doen VV Gestel en RKVV Tongelre mee. "Ik houd het bewust dicht bij huis", legt Van Nistelrooy uit. "Maar als het zich ontwikkelt zoals we hopen, gaan we het in de toekomst zeker uitbreiden."

Door zijn drukke agenda bij HSV moet Van Nistelrooy zijn project voorlopig op afstand volgen. "Maar met het internet is dat tegenwoordig goed te doen. En als ik er kan zijn, ben ik aanwezig", belooft hij. De Academy begint dit jaar met zestig kinderen. Deze worden aangedragen door de basisscholen die aan het project deelnemen.