Japan wil schadevergoeding van China

Redactie

De crisis tussen Japan en China is een nieuwe ronde ingegaan. Japan eiste maandag vergoeding van de schade die de kapitein van een Chinees vissersschip aan twee patrouilleboten van schepen van de Japanse kustwacht heeft toegebracht. Eerder had China van Japan excuses en financiële compensatie gevraagd voor de inhechtenisname van de Chinese kapitein, die met zijn schip met de patrouilleboten in aanvaring was gekomen.

De crisis begon ruim twee weken geleden, toen het Chinese vissersschip werd opgebracht in de buurt van een groep eilanden waar Japan en China allebei aanspraak op maken. Japan liet de kapitein van het Chinese schip zaterdag gaan, maar in plaats van de zaak te laten rusten stookte China die verder op. Japan weigerde excuses te maken, en de eis tot schadevergoeding maakt duidelijk dat ook Tokio het er niet bij laat zitten.

Het gaat nu niet meer om beschadigde schepen of aanspraak op eilanden, maar om het prestige van de twee machtigste landen in de regio. Geen van beide Aziatische landen wil gezichtsverlies lijden. Iedere verdere provocatie maakt het weer lastiger om tot een vergelijk te komen.

De viskotter was begin september met een Japanse patrouilleboot in aanvaring gekomen bij een eilandengroep die door de Japanners Senkaku en door de Chinezen Diaoyu genoemd wordt. De 190 kilometer ten oosten van Taiwan gelegen eilanden worden door Japan bestuurd, maar ook door China en Taiwan opgeëist.