'Obama verergerde de crisis'

Peter (pberends)

Het beleid van de Amerikaanse president Barack Obama ter bestrijding van de financiële crisis hebben de Amerikaanse economie juist verzwakt. Dit heeft de financieel auteur, wetenschapper en oud-derivatenhandelaar Nassim Nicholas Taleb zaterdag in een speech gezegd.

"Obama deed juist het tegenovergestelde van wat er gedaan zou moeten worden", aldus Taleb. "Hij heeft zich omringd met mensen die het probleem hebben verergerd. Vergelijk het met een persoon met kanker, waarbij je de kanker niet verwijdert, maar pijnstillers toedient. Wanneer je pijnstillers aan een kankerpatiënt geeft, voelen ze zich beter maar wordt de kanker juist erger."

Ter onderbouwing gebruikte de auteur cijfers over de Amerikaanse staatsschuld en werkloosheid, die op het moment hoger liggen dan in 2008. Volgens Taleb zouden overheden zich juist moeten richten op het maken van zo min mogelijk schulden en zwakke bedrijven niet moeten ondersteunen.

"We vertrouwen vandaag op mensen die nooit iets juist hebben weten te voorspellen", zei Taleb. "Wat krijgen we van een systeem waar niet foutief wordt voorspeld? Een economie waar weinig schuld bestaat en waar bedrijven vroeg failliet gaan wanneer ze wankelen. Zulke bedrijven zullen vroeg of laat toch omvallen."


'Beleid president Barack Obama verzwakte Amerikaanse economie'