Meeste steun voor verhoging tabaksaccijns

Redactie

De accijnsverhoging op tabak is de populairste bezuinigingsmaatregel in de dinsdag gepresenteerde Miljoenennota. Zeventig procent van de Nederlanders is voor dit plan, meldt onderzoeksbureau Synovate vrijdag.

Ook tegenover de loonmatiging van ambtenaren (62 procent) en de bezuinigingen op inburgering (54 procent) staat een meerderheid van de Nederlanders positief. Een meerderheid van de GroenLinks- en PvdA-kiezers keurt de bezuinigingen op inburgering af, terwijl driekwart van de kiezers van de PVV, VVD en CDA de maatregel toejuicht. Iets meer dan de helft (52 procent) is tegen een lagere toeslag voor de kinderopvang.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de partijen in de ogen van de kiezers ten opzichte van vorig jaar verder zijn gepolariseerd. De VVD en de PVV zijn rechtser geworden, terwijl de PvdA, de SP, ChristenUnie en D66 een ruk naar links hebben gemaakt.

Zo scoorde de PVV vorig jaar op een schaal van nul tot tien waarbij nul staat voor links en 10 voor rechts een 8,1 en dit jaar een 8,5. De PvdA kreeg vorig jaar een 3,6, tegenover een 2,8 dit jaar. Het CDA scoorde vorig jaar een 5,7 en dit jaar een 5,9.