Verbod op diepzeeboringen verworpen

Redactie

Olieproducerende landen hebben donderdag op een twee dagen durende bijeenkomst in de Noorse hoofdstad Oslo een Duits voorstel voor een verbod op diepzeeboringen in het noordoosten van de Atlantische Oceaan verworpen.

Op de bijeenkomst van ministers van milieu en ambtenaren van vijftien Europese landen en de Europese Unie stelde Duitsland voor om tijdelijk een halt toe te roepen aan het 'boren van nieuwe complexe bronnen voor onderzoek naar olie in de diepzee'.

Activisten van Greenpeace zeiden dat landen als Noorwegen, Denemarken en Groot-Brittannië tegen het voorstel waren. Stefan Krug, een woordvoerder van Greenpeace Duitsland, noemde het een 'schande' dat gastland Noorwegen 'niet in staat was om in te stemmen met adequate en urgente maatregelen'. De woordvoerder van de Noorse minister van milieu Erik Solheim bevestigde dat het voorstel van tafel is geveegd.

Solheim zelf zei dat Noorwegen niet zal toestaan dat nieuwe bronnen in de diepzee worden aangeboord, totdat de ramp met de Deepwater Horizon in de Golf van Mexico is geëvalueerd. Hij staat echter niet achter een internationaal moratorium.