VS beperkt en EU verbiedt verkoop diabetespil

Redactie

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) heeft de verkoop van het ooit populaire diabetesmedicijn Avandia verboden. Het medicijn verhoogt het risico op een hartaanval. Doktoren in de Verenigde Staten kunnen het middel echter nog steeds voorschrijven, zij het met behoorlijke beperkingen.

In een gelijktijdig uitgegeven persbericht kondigden het EMA en de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) donderdag hun beslissing aan.

Het EMA zei dat Avandia de komende maanden van de markt moet worden gehaald.

De FDA kondigde aan dat nieuwe patiënten Avandia alleen voorgeschreven kunnen krijgen als ze hun bloedsuiker niet met andere medicijnen op peil kunnen houden. Doktoren moeten vastleggen dat hun patiënten het medicijn mogen krijgen en dat de patiënten op de hoogte zijn gesteld van de risico's. De FDA verwacht dat hierdoor 'het gebruik van Avandia significant wordt verminderd'. Het is de tweede keer in drie jaar dat de FDA heeft besloten het medicijn op de markt te laten, ondanks toenemende druk van deskundigen en wetenschappers.

Eerder deze maand concludeerde een onafhankelijk panel van deskundigen dat Avandia het risico op hartaanvallen verhoogt. Het panel adviseerde het medicijn van de markt te halen.