Honderd klachten over misbruik jeugdzorg

Redactie

In twee maanden tijd zijn meer dan honderd meldingen binnengekomen over seksueel misbruik van kinderen die door de overheid in de jeugdzorg zijn geplaatst. Dat meldt een woordvoerder van de commissie-Samson, die de meldingen verzamelt.

Onder de meldingen zitten ook recente gevallen van seksueel misbruik. Er zijn nog geen zaken doorverwezen naar het Openbaar Ministerie, daarover moet nog met de slachtoffers worden overlegd.

Het onderzoek onder leiding van oud-procureur-generaal Rieke Samson werd eind maart aangekondigd door het kabinet. Reden hiervoor waren de meldingen van seksueel misbruik die in de jaren vijftig en zestig door de kinderbescherming in katholieke instellingen werden geplaatst.

Samson bekijkt of destijds signalen van vermeend misbruik bekend waren bij overheidsinstanties en -zo ja- hoe de overheid hiermee is omgegaan. Het onderzoek staat los van het onderzoek van de katholieke kerk naar het seksuele misbruik, dat wordt uigevoerd door oud-minister Wim Deetman. Beide commissies houden wel onderling contact.

Bij de commissie-Deetman zijn al honderden meldingen binnengekomen. De commissie stuurde 26 meldingen door naar justitie, maar slechts twee meldingen werden in behandeling genomen. De rest is verjaard.