TU Delft wordt reserveproducent isotopen

Redactie

De TU Delft gaat zijn onderzoeksreactor zo aanpassen dat die in geval van nood isotopen kan produceren. Binnen enkele maanden moet de universiteit isotopen kunnen maken, zei directeur van de reactor Tim van der Hagen donderdagochtend op Radio 1.

Isotopen worden gebruikt voor de bestraling van kankerpatiënten, maar regelmatig dreigt een tekort omdat er wereldwijd maar vijf reactoren zijn die ze kunnen maken. Veel reactoren zijn ook nog eens oud, waardoor ze vaak gesloten zijn voor onderhoud.

Dat is bijvoorbeeld regelmatig het geval bij de reactor in Petten, die wereldwijd dertig procent van de isotopen levert. Bij een gebrek aan isotopen moeten onderzoeken en behandelingen worden uitgesteld. Omdat isotopen radioactief zijn, is het niet mogelijk voorraden aan te leggen.

Het aanpassen van de reactor is volgens Van der Hagen vrij eenvoudig. "Een reactor splijt al uranium, dat wordt dan vanzelf al een isotoop." Hij verwacht straks duizend isotopen per maand te kunnen maken als dat nodig is.

Dat is volgens Fred Verzijlbergen van de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde zeker genoeg voor Nederland. "Maar op wereldschaal zet het niet veel zoden aan de dijk." Verzijlbergen wijst erop dat Nederland een belangrijke leverancier op de wereldmarkt is. Volgens hem moeten meer universiteiten het voorbeeld van de TU Delft volgen.