Politie moet vanaf 2012 drugstest verkeer hebben

Redactie

De politie moet vanaf 2012 met een speekseltest langs de weg kunnen nagaan of iemand drugs heeft gebruikt. Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) en minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) presenteren donderdag een wetsvoorstel hiertoe, schrijft het AD.

Naar schatting komen er jaarlijks tachtig personen om het leven door drugsgerelateerde verkeersongevallen. De speekseltest is al jaren een wens van Eurlings. In 2007 kondigde hij in de Kamer al aan de test in Nederland in te willen voeren. In Australië en Italië bestonden toen volgens hem al betrouwbare drugstesten. Eind 2008 en begin 2009 werd al een proef met speekseltesten gehouden in Eindhoven.

De speekseltest geeft alleen aan of wel of geen drugs zijn gebruikt, niet hoeveel. In 2007 stelde Eurlings daarom nog een zero-tolerance beleid voor. Hij wilde uiteindelijk overstappen op een test waarbij wel een hoeveelheid kan worden gemeten, maar nu is voor een andere oplossing gekozen.

Iemand die volgens de test drugs heeft gebruikt, moet bloed afstaan. De rechter bepaalt aan de hand van het bloedonderzoek wat voor straf iemand krijgt.

Uit de speekseltest blijkt binnen een paar minuten of iemand cannabis, heroïne of cocaïne heeft gebruikt. De partydrug ghb wordt echter niet herkend. Op drugs wordt momenteel slechts sporadisch gecontroleerd. Bijvoorbeeld als iemand erg op de weg slingert en de blaastest passeert. In zulke gevallen kan de politie besluiten een bloedonderzoek uit te voeren.

Met het invoeren van de speekseltest wordt ook een limiet voor het drugsgehalte in bloed ingevoerd. Die is er nu nog niet, wel kunnen automobilisten worden bestraft voor het in gevaar brengen van de verkeersveiligheid.