Burgemeester wil Roma etnisch registreren

Redactie

De tien gemeenten met veel Roma-inwoners moeten hen etnisch kunnen registreren. Dat zegt burgemeester van Nieuwegein Cor de Vos (PvdA) donderdag in de Volkskrant. Hij is voorzitter van het Platform Romagemeenten en wil het plan binnenkort met de gemeenten bespreken.

Ede, dat al gegevens van Roma registreert, is het volgens de krant op voorhand met hem eens. Utrecht en Enschede niet. Roma staan volgens De Vos het verst van de Nederlandse samenleving af. Zij en hun omgeving zouden niet kunnen worden geholpen zonder hun problemen in kaart te brengen.

Zo wil het ministerie van Integratie harde cijfers als een gemeente subsidie vraagt om meer Romakinderen naar school te laten gaan. "Dan wordt gevraagd: om hoeveel kinderen gaat het die niet naar school gaan?"

Registreren naar etniciteit is in beginsel verboden. Toch worden soms uitzonderingen toegestaan, maar dan moet er wel een 'zwaarwegend algemeen belang' zijn. Een voorbeeld is de Verwijsindex Antillianen. In dat systeem bundelen gemeenten, politie en hulpverleners informatie over Antilliaanse probleemjongeren.

Woensdag bleek dat Ede persoonsgegevens en andere informatie van Roma heeft geregistreerd. Het gaat om een lijst uit 2000 die niet aan de regelgeving voldeed. Nu wordt volgens de gemeente wel legaal geregistreerd. Dat zou worden gedaan om de problemen van de Roma goed aan te pakken.