Politiebescherming voor Indonesische christenen

Redactie

Ongeveer honderd Indonesische christenen hebben zondag gebeden in hun kerk in de hoofdstad Jakarta. Ze werden omringd door honderden politieagenten en veiligheidsmensen.

De christenen zijn van mening dat ze net zoveel recht hebben als ieder ander om ter kerke te gaan. "We willen gewoon onze plicht als christenen doen, maar de autoriteiten bedreigen ons alsof we terroristen zijn", zegt Advent Tambunan, lid van de Batak Protestantse Kerk. "Er is geen gerechtigheid voor ons in dit land."

Indonesië, een land met meer dan 237 miljoen inwoners, heeft meer moslims dan elk ander land ter wereld, en kent een lange geschiedenis van godsdiensttolerantie. Een kleine groep gewelddadige extremisten laat de laatste jaren echter steeds vaker van zich horen.

Twee kerkleiders werden onlangs aangevallen door conservatieve islamisten. Eén van de twee moest met steekwonden in het ziekenhuis worden opgenomen. De afgelopen maanden werden al geregeld schoenen en flessen water naar de christenen gegooid en werden preken onderbroken door het scanderen van 'Ongelovigen!'.

Er stonden zondag zeven lege bussen klaar om de leden van de kerk naar een andere plek te vervoeren indien noodzakelijk. De leden van de congregatie -zo'n honderd mensen- wilden echter van geen wijken weten.

Na lange onderhandelingen werd toegestaan dat ze hun diensten op zondag mogen houden, met de afspraak dat er later deze week gesprekken zullen zijn over de manier waarop de religieuze spanningen in de wijk kunnen worden verminderd.