Bezoek paus aan Groot-BrittanniŽ 'groot succes'

Redactie

Het Vaticaan heeft het vierdaagse bezoek van paus Benedictus XVI aan Groot-Brittannië een 'groot succes' genoemd. Zijn waarschuwingen over de gevaren van een steeds meer geseculariseerde maatschappij zijn 'met grote interesse' ontvangen door de Britse bevolking.

De paus kreeg volgens het Vaticaan de gelegenheid een handreiking te doen aan een natie die over het algemeen weinig interesse heeft in zijn boodschap en die woedend is op zijn kerk vanwege de schandalen van seksueel misbruik van kinderen door katholieke geestelijken.

Op zijn laatste dag prees Benedictus de Britten die streden tegen de nazi's en herdacht dat zeventig jaar geleden de Battle of Britain plaatsvond. Ook sprak hij voor het eerst over zijn persoonlijke ervaringen als Duitser ten tijde van de Tweede Wereldoorlog.

De paus verklaarde zondag tevens de negentiende-eeuwse Britse kardinaal John Henry Newman zalig ten overstaan van tienduizenden gelovigen, die allemaal 25 pond (dertig euro) betaalden om daarbij aanwezig te kunnen zijn. Het was de eerste keer dat Benedictus iemand zalig verklaarde.

De paus had eerder al een bezoek gebracht aan Westminster Abbey -de schoot van de Anglicaanse Kerk. Hij vroeg de bisschoppen daar 'genereus' te zijn voor de Anglicanen die zich willen bekeren tot het katholicisme.

Zaterdag vond een van de grootste demonstraties tegen de paus plaats. Zo'n tienduizend betogers hielden een mars om te protesteren tegen zijn beleid ten aanzien van homoseksualiteit en contraceptie. Ook wilden ze hun afschuw tonen over het seksueel misbruik binnen de kerk.