Brawn: "F1-kalender wordt te vol"

Peterselieman

Mercedes Grand Prix-teambaas Ross Brawn vindt dat de Formule 1-kalender met twintig races in 2011 vol zit. Met de start van het seizoen in maart en de laatste race eind november vindt de Brit dat hij zijn personeel tot het uiterste moet drijven om het vol te houden.

Naast de negentien races die dit jaar op de kalender staan komt er volgend seizoen ook de race in India bij. In de verdere toekomst staan nog de Grand Prix van de Verenigde Staten en de Grand Prix van Rome op de rol. Ook wordt gedacht aan racen in Rusland. Hierdoor wordt, tenzij er races geschrapt worden, de kalender steeds voller. In het verleden waren er vaak seizoenen met maar zeventien races.

"We roteren al een bepaald deel van onze teamleden. En dat is niet meer zo gemakkelijk als vroeger. Toen kon iemand van het testteam zonder problemen invallen, maar dat is er nu niet meer bij terwijl er altijd wel iemand een pijntje heeft," meldde Brawn die vooral de hogere teamleden het liefst bij iedere race heeft. "Neem nu bijvoorbeeld ingenieurs, zij bouwen een persoonlijke band op met een coureur en zoiets geven we liever niet zomaar op. Daarbij moeten we ook denken aan de uren die zij op de fabriek doorbrengen."

Brawn snapt dat het aanboren van nieuwe markten en het aandoen van nieuwe circuits bij de Formule 1 hoort, maar er zijn grenzen. "We kunnen niet altijd maar meer van ons personeel blijven eisen, dat is onmogelijk. Onze teamleden hebben allemaal een familie en er gaat aardig wat tijd inzitten als je twintig races weg bent van huis. We moeten ons maar eens buigen over de vraag hoe we de tijd tussen Grands Prix opvullen. Een oplossing wordt vast gevonden, maar we moeten er goed over nadenken."