Afghaanse kiezers trotseren dreigementen

Redactie

Afghanen hebben zaterdag raketbeschietingen, bomaanslagen en dreigementen van de Taliban getrotseerd om hun stem uit te brengen in de parlementsverkiezingen.

In de hoofdstad Kabul en verschillende grote steden in het land sloegen raketten in. Ten minste vijf burgers en een Afghaanse agent kwamen om het leven, terwijl aan de andere kant vijf opstandelingen werden gedood in gevechten met Afghaanse troepen en één bij een luchtaanval van de NAVO.

De Taliban, die hadden gedreigd iedereen aan te vallen die ging stemmen, meldden op hun website meer dan honderd aanvallen te hebben uitgevoerd. Afghaanse veiligheidsfunctionarissen deden de acties als 'onbeduidend' af en verklaarden dat 92 procent van de stembureaus geopend was. "Er zijn geen meldingen van grote incidenten", zei de voorzitter van de Afghaanse verkiezingscommissie, Fazel Ahmad Manawi.

In Kandahar, een bolwerk van de Taliban in het zuiden, gingen kiezers in kleine groepen naar de stembureaus, ondanks een raketbeschieting en enkele bomexplosies op verschillende plaatsen in de stad. Een was gericht op het konvooi waarmee gouverneur Tooryalai Wesa zich van stembureau naar stembureau verplaatste om inwoners op te roepen te gaan stemmen, maar niemand raakte daarbij gewond, zei de politie.

"De toestand is onder controle", zei Wesa. "Er is niets om bang voor te zijn."

In het district Zhari ten westen van Kandahar, waar Mullah Omar zestien jaar geleden aan de wieg stond van de streng-islamitische Talibanbeweging, stonden kiezers in rijen, beveiligd door honderden Afghaanse en buitenlandse militairen.

Bij de verkiezingen dingen rond 2500 kandidaten naar 249 parlementszetels. Het zijn de eerste landelijke verkiezingen sinds de door fraude ontsierde herverkiezing van president Hamid Karzai in augustus 2009. Niemand verwacht dat de verkiezingen perfect verlopen, maar gehoopt wordt dat de Afghaanse bevolking ze als legitiem aanvaardt.

De Verkiezingsklachtencommissie zei klachten te hebben ontvangen over te late opening van stembureaus, intimidatie en bedreiging van kiezers, stemmen door mensen die daar niet toe gerechtigd waren, misbruik van stemkaarten, gebrek aan stembiljetten en de kwaliteit van de 'onuitwisbare' inkt waar kiezers hun vingers in moesten dopen om te voorkomen dat ze meer dan een keer zouden stemmen.