[WvdW] Voorbeschouwing Feyenoord - Ajax

Sjors (Sj0rSz)

Dit weekend staat de eerste kraker van het nieuwe seizoen op het programma. Deze wedstrijd wordt de Klassieker genoemd en is natuurlijk de Wedstrijd van de Week! Deze week beschouwen we namelijk voor op het duel tussen Feyenoord en Ajax.

Feyenoord

Feyenoord wil komend weekend in elk geval de zeperd tegen NAC Breda (2-0) wegspoelen. De Rotterdammers gingen vorig weekend verrassend onderuit tegen de ploeg uit Breda, dat pas in de laatste zes minuten twee keer trefzeker was. In de andere vier wedstrijden presteerde de ploeg uit Rotterdam-Zuid zeer wisselend. Er werd naast de zege bij NAC Breda nog één keer eerder gewonnen, één keer gelijk gespeeld en twee keer verloren.

Het povere resultaat van Feyenoord resulteert tot op heden in een achtste plaats in de Eredivisie. De ploeg behaalde tot dusver zeven puten en heef tal een achterstand van zes punten op PSV en Ajax, die beide dertien punten hebben. De formatie van trainer Mario Been zal dus alles op alles moeten zetten om de achterstand op de Amsterdammers te verkleinen.


Luc Castaignos; één van de aanvallers van Feyenoord


Het is overigens nog maar de vraag welke keeper bij Feyenoord onder de lat zal staan. Rob van Dijk zal het doel van Feyenoord naar verwachting gaan verdedigen. De keeper, bij wie gisteren een liesbreuk werd geconstateerd, doorstond vandaag de laatste test. Bruno Martins Indi mist De Klassieker, vanwege een schorsing. De verdediger kreeg in het duel met NAC Breda namelijk een rode kaart.

Ajax

Ajax kent momenteel een aardig ritme in de competitie. Tijdens het huidige seizoen, dat vijf wedstrijden oud is, werd er nog geen enkele wedstrijd verloren en slechts een keer gelijkgespeeld in het openingsduel tegen FC Groningen (2-2). Dankzij deze resultaten bezetten de Amsterdammers de gedeelde eerste plek, samen met PSV. Na FC Twente is het ook de ploeg met de minste tegendoelpunten, wat wederom laat zien dat de verdediging van Ajax op orde is, in tegenstelling tot de kritiek die het de afgelopen jaren moest verduren.

In het Santiago Bernabéu stadion werd pijnlijk duidelijk hoever Ajax achterligt op de top van Europa. De uiteindelijk score, een 2-0 nederlaag voor de Ajacieden, was zeer geflatteerd. In tegenstelling tot het spel in de landelijke competitie was Ajax niet de bovenliggende partij en leken ze zwaar onder de indruk van de Madrilenen. Dit leidde tot misschien wel dertig schoten die op het doel van een uitstekend keepende Maarten Stekelenburg werden afgevuurd. Veel wist de keeper in vorm er tegen te houden, maar hij kon niet voorkomen dat de bal twee keer het net deed bollen.


Maarten Stekelenburg verkeert momenteel in bloedvorm (Wikimedia Commons/Paul Blank)


Ajax kan in elk geval geen beroep doen op Thimothée Atouba, Nicolás Lodeiro, Kenneth Vermeer en Teemu Tainio. Zij ondervinden allemaal hinder van een blessure. Ook aankoop Ahmed 'Mido' Hossam wordt nog niet wedstrijdfit geacht. Of André Ooijer mee kan doen is nog onzeker en zal later nog worden bepaald. Luis Suárez keert weer terug in de selectie van Ajax. De Uruguyaan miste het duel met Real Madrid, vanwege een schorsing.

Historie

Het laatste treffen tussen Feyenoord en Ajax is nog niet zo lang geleden. De twee ploegen stonden namelijk tegenover elkaar in de bekerfinale, die over twee wedstrijden werd uitgesmeerd. Het eerste duel eindigde uiteindelijk in een 2-0 zege voor de Amsterdammers. Elf dagen later won de ploeg uit de hoofdstad met 1-4, waardoor zij met de nationale beker aan de haal gingen.

Laatste vijf onderlinge wedstrijden

Datum Competitie Thuis Uit Uitslag
06/05/2010 KNVB Beker Feyenoord Ajax 1 - 4
25/04/2010 KNVB Beker Ajax Feyenoord 2 - 0
31/01/2010 Eredivisie Feyenoord Ajax 1 - 1
01/11/2009 Eredivisie Ajax Feyenoord 5 - 1
15/02/2009 Eredivisie Ajax Feyenoord 2 - 0

Wedstrijdinformatie

De wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax, die in de Rotterdamse Kuip wordt gespeeld, begint zondagmiddag om 12:30 uur en staat onder leiding van arbiter Kevin Blom. Speculeer hieronder alvast over de mogelijke opstellingen en uitslag!