D66 bezorgd over lerarentekort

Redactie

D66 heeft Kamervragen gesteld over een onderzoek waaruit blijkt dat leerlingen op scholen met een lerarentekort aanmerkelijk slechtere prestaties leveren. Dat laat de sociaal-liberale partij donderdag weten. Het onderzoek werd uitgevoerd door hoogleraar Jaap Dronkers van de Universiteit van Maastricht.

Uit het onderzoek blijkt dat middelbare scholieren veel beter presteren als er geen tekort aan leraren is. Ook de achterstand van allochtone scholieren verkleint door betere leerkrachten. De leerprestaties op scholen met goed gekwalificeerde docenten scoren hoger dan op scholen waar een tekort is en dit wordt opgevangen door onvoldoende gekwalificeerde leraren. Dit geldt voor leerlingen op alle niveaus.

"Wat nu uitlekt over de formatie baart mij grote zorgen", laat Kamerlid Boris van der Ham weten. VVD, PVV en CDA zouden grote moeite hebben om tot voldoende bezuinigingen te komen. "Ik vrees dat investeringen in het onderwijs hiermee achter de horizon verdwijnen. Ik doe een appèl aan de formerende partijen om genoeg te bezuinigen en zo ruimte te vinden om alsnog in het onderwijs te investeren." Het huidige kabinet heeft al wel maatregelen genomen om de lerarensalarissen te verhogen.