'Kabinet bezuinigt nog eens 4000 ambtenaren weg'

Redactie

Het demissionaire kabinet gaat nog eens vierduizend ambtenaren wegbezuinigen. Dat schrijft de Volkskrant, die inzage heeft gehad in de Miljoenennota die volgende week met Prinsjesdag wordt gepresenteerd.

Het kabinet had zich bij zijn aantreden in 2007 al voorgenomen om de banen van 12800 ambtenaren te schrappen. Zo moet 630 miljoen euro worden bespaard. Nu komen daar nog eens vierduizend ambtenaren bij, wat 230 miljoen euro moet opleveren.

De maatregelen die volgend jaar worden genomen moeten in 2015 3,2 miljard euro opleveren. Het gros komt volgens de Volkskrant van bezuinigingen op de ambtenarij. Lonen worden gematigd en het mes gaat in bonussen die goede ambtenaren voor de publieke zaak moeten behouden.

Vanaf 2012 wordt fors gesneden in de kinderopvangtoeslag voor kinderdagverblijven. Dat moet in 2015 300 miljoen euro opleveren. Gastouders blijven buiten schot.

Eerder bleek al dat fors wordt bezuinigd op de inburgering, wat tot fel protest van de linkse partijen leidde. Ook wordt gesneden in het onderhoud van wegen en subsidies aan het bedrijfsleven. De accijns op sigaretten stijgt ook, dat moet tweehonderd miljoen euro opbrengen.