Meer gemeenten op hoogte terugkeer pedoseksuelen

Redactie

De proef met het informeren van burgemeesters over de terugkeer van ex-gedetineerden naar hun woonplaats wordt uitgebreid van zeventien naar vijftig gemeenten. Hieronder bevinden zich verschillende grotere gemeenten, waardoor in de gebieden waarin deze wordt gehouden de halve Nederlandse bevolking woont, meldt een woordvoerder van het ministerie van Justitie woensdag.

De proef heeft betrekking op mensen die zijn veroordeeld voor een ernstig gewelds- of zedendelict. Tijdens de proef worden de burgemeesters van de deelnemende gemeenten, voordat gedetineerden die terug willen keren naar de gemeente vrijkomen, hierover geïnformeerd.

Burgemeesters zijn daardoor beter in staat 'hun verantwoordelijkheid te nemen op het gebied van openbare orde en veiligheid', aangezien de terugkeer bijvoorbeeld kan leiden tot commotie in de buurt. De proef ging vorig jaar september van start. Uit een tussentijdse inventarisatie blijkt dat de burgemeesters en het ministerie van Justitie positief zijn over de werkwijze.

De uitbreiding moet per januari gaan plaatsvinden. Als ook op grotere schaal blijkt dat het concept goed werkt, moet het systeem in 2012 landelijk worden ingevoerd, vertelt de woordvoerder.