'Hoge status in kerk geen obstakel goed onderzoek'

Redactie

Een hoge kerkelijke status mag geen obstakel zijn voor zorgvuldig onderzoek naar meldingen van misbruik. Dat zegt bisschop van Groningen en Leeuwarden Gerard de Korte, die binnen de Nederlandse Bisschoppenconferentie verantwoordelijk is voor de portefeuille seksueel misbruik.

De Korte reageert hiermee op de beschuldigingen tegen voormalig bisschop van Roermond Jo Gijsen. Woensdag werd bekend dat er tegen hem een klacht is ingediend bij het kerkelijk bureau Hulp en Recht door een oud-leerling van de priesteropleiding in Rolduc. De inmiddels 78-jarige Gijsen zou hem tussen 1959 en 1961 herhaaldelijk hebben begluurd. Een andere leerling van Rolduc stelt daarnaast dat Gijsen als surveillant bij leerlingen in bed stapte.

Op het onderzoek dat bij Hulp en Recht zou hebben ingesteld gaat De Korte niet inhoudelijk in. Hij stelt dat de bisschoppenconferentie lopende de procedure niet wordt geïnformeerd over het bestaan of de inhoud van dergelijke dossiers. "Maar ongeacht de kerkelijke status van betrokken personen reken ik erop dat alle meldingen en klachten over seksueel misbruik altijd zorgvuldig worden behandeld."

Gijsen, de bekendste kerkbestuurder die tot nu toe wordt beschuldigd van misbruik, ontkent de aantijgingen. In een interview met RTL Nieuws zegt zijn zus dat beide meldingen leugens zijn. "Het is zo'n onecht verhaal, dat klopt van geen kant", zegt zij in reactie op het verhaal over het gluren.

Volgens de zus was Gijsen niet werkzaam op de betreffende afdeling. "Dat was strikt gescheiden en hij had een andere afdeling." De zus erkent wel dat haar broer surveillant was op Rolduc. Over de andere klacht zegt zij dat het verhaal 'al langer hoe mooier' wordt. "Het is een grote leugen." De oud-bisschop is volgens de vrouw 'sprakeloos'.

Het bisdom Roermond meldde woensdag eerder al in een reactie dat het al op de hoogte was van de twee meldingen tegen Gijsen. Bisschop Frans Wiertz zou met de informatie 'direct' naar het Openbaar Ministerie zijn gestapt. Een woordvoerder van het OM in Roermond laat weten dat er inderdaad twee meldingen binnen zijn gekomen, maar dat het OM daar vooralsnog niets mee kan.

Een van de meldingen, die bij Hulp en Recht binnen is gekomen, is verjaard. Die melding is eind vorig jaar gedaan, zegt de woordvoerder. Enkele maanden geleden kwam daarnaast via de e-mail bij het bisdom een klacht binnen, die eveneens is doorgestuurd naar het OM. "Wij hebben geprobeerd contact op te nemen met de afzender, maar die heeft nog niet gereageerd. Hiervan is dan ook nog geen aangifte binnengekomen."