Vrouw verlamd na mislukte paaldans

Djeez

Een Engelse moeder van twee jonge kinderen is waarschijnlijk voor de rest van haar leven verlamd. De enige vorm van communicatie voor haar gaat via een computer die haar oogbewegingen volgt. Dit alles na een ongelukkige val tijdens het paaldansen.

Debbie Plowman uit Haxby, vlakbij de grote stad York, ging vlak voor kerstmis met enkele vrienden een paaldansklasje volgen. Terwijl ze ondersteboven aan een paal hangt, glijdt ze uit en valt op haar hoofd. "Ze bevond zich slechts dertig centimeter boven de grond", vertelt haar man Chris. "Ze viel op haar hoofd en was direct buiten bewustzijn. Gelukkig is een van haar vriendinnen verpleegkundige, dit heeft hoogstwaarschijnlijk haar leven gered."

Debbie bleek tijdens de val haar ruggenmerg te hebben gebroken. Ze werd uiteindelijk overgevlogen naar een ziekenhuis in Sheffield, waar ze inmiddels al negen maanden kunstmatig wordt beademd. Vrienden en familie, geïnspireerd door de benarde situatie, zamelen nu geld in voor het gezin met twee kinderen van twee en vijf jaar.

Debbie is echter geen ongeoefende paaldanseres, zij was twee jaar bezig met lessen. De val volgde op een oefening die zij al talloze malen had gedaan. "Dit voelt allemaal zo onwerkelijk. Je denkt dat zoiets altijd anderen overkomt. Zonder de steun van vrienden en familie had ik het niet gered", aldus manlief Chris, die een ex-profrugbyer is.

Toch houdt haar man hoop. Ze kan nog steeds voelen en kan sinds kort haar nek, schouders en buik weer een beetje bewegen. Hoewel Debbies hersenen niet zijn beschadigd, hebben medici nog geen idee hoe het verloop van haar verlamming zal zijn.