Twaalf jaar cel voor bijlmoord Helmond

Redactie

De 48-jarige Henk B. uit Helmond moet twaalf jaar de gevangenis in voor het ombrengen van een oude vriend met een bijl. De rechtbank in Den Bosch veroordeelde hem woensdag voor doodslag. Het Openbaar Ministerie had twintig jaar cel geëist voor moord. De rechtbank oordeelde echter dat geen sprake was van voorbedachten rade.

De Brabander had het hoofd van het slachtoffer na een ruzie met een kloofbijl bewerkt. Hij heeft het slachtoffer volgens de rechtbank op zeer gewelddadige en gruwelijke wijze omgebracht. Het moet voor de nabestaanden extra traumatisch zijn geweest om te vernemen wat het slachtoffer heeft moeten meemaken, stelden de rechters. B. moet ook een schadevergoeding van ruim 6700 euro betalen.

De veroordeelde had beweerd dat iemand anders hem de bijl had aangereikt, maar dat vond de rechtbank geen geloofwaardig verhaal, evenmin als zijn beroep op zelfverdediging. Ten slotte verwierpen de rechters het verweer dat de man uit angst handelde omdat het slachtoffer hem met een vuurwapen zou hebben bedreigd.

Omdat B. al eerder voor een poging tot moord is veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf en recent is veroordeeld voor geweldsdelicten, viel de straf zwaarder uit.