Bommelding Eiffeltoren bleek vals

Redactie

De bommelding waardoor dinsdag de Eiffeltoren en het nabijgelegen Champs de Mars moesten worden ontruimd, bleek vals. Dat heeft de Parijse politie bekendgemaakt.

Toen de explosievenopruimingsdienst na de melding door een anonieme beller niets vond, werd het meest bezochte monument van Frankrijk drie uur na de evacuatie weer vrijgegeven.

Ook het metro- en treinstation Saint-Michel werd tijdelijk ontruimd, maar rond middernacht kon de dienstregeling worden hervat. In 1995 kwamen bij een aanslag door Algerijnse islamitische militanten op het metrostation acht mensen om het leven, honderdvijftig mensen raakten toen gewond.

Parijs wordt wel vaker opgeschrikt door bommeldingen, maar toch ontstond er dinsdag meer paniek dan gebruikelijk.

Er is vooralsnog geen verantwoordelijkheid opgeëist, maar de melding komt vlak na uitspraken van het hoofd van de Franse terrorismebestrijding dat het risico op een terroristische aanslag op Franse bodem nog nooit zo groot is geweest.

Volgens Bernard Squarcine is het land door zijn koloniale overheersing in Noord-Afrika, de militaire aanwezigheid in Afghanistan en de beslissing om gezichtsbedekkende sluiers in het openbaar te verbieden een belangrijk doelwit voor bepaalde radicale islamitische groeperingen.