'Homo' bezorgt politie hoofdbrekens

Redactie

De politie heeft moeite met de registratie van discriminatie tegen homo's. Dat komt doordat 'homo' vaak als scheldwoord wordt gebruikt, ook tegen hetero's. Dat staat in een dinsdag verschenen rapport van de politie.

In 2008 registreerde de politie 380 incidenten waarbij homo's werden gediscrimineerd. Vorig jaar was dat opgelopen tot 428, blijkt uit het rapport. Het gaat daarbij om incidenten als scheldpartijen en bekladdingen.

De schrijvers van het rapport tekenen er zelf bij aan dat de cijfers niet erg betrouwbaar zijn. In een onbekend aantal gevallen worden scheldpartijen in de categorie 'discriminatie van homo's' geplaatst, omdat 'homo' als scheldwoord wordt gebruikt, zonder dat er homo's bij betrokken zijn.

"Vooral personen in controlerende functies in het openbaar vervoer, maar ook de politie, worden uitgescholden met deze term", staat in het rapport. "Het woord 'homo' is zo ingeburgerd als scheldwoord dat het in veel gevallen weinig meer te maken lijkt te hebben met de seksuele geaardheid van het slachtoffer."