Ouders te beschermend in financiële opvoeding

Redactie

Ouders moeten hun kinderen al op jonge leeftijd zakgeld geven, hun kroost de vrijheid geven bij het uitgeven van hun geld en ze laten sparen met een doel voor ogen in plaats van ze te laten sparen om het sparen. Op die manier moeten ouders hun kinderen echt leren met geld om te gaan. Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB) dinsdag na onderzoek.

De DNB heeft Goos Marketingsresearch onderzoek laten uitvoeren onder kinderen van 4 tot en met 12 jaar en hun ouders. Volgens de DNB blijkt hieruit dat ouders nu nog te beschermend zijn bij de financiële opvoeding van hun kroost. "Ouders blijken nogal beschermend en controlerend, terwijl het op jonge leeftijd niet erg is om een verkeerde aankoop te doen. Integendeel: de bedragen zijn klein, de schade is gering en het effect is zeer leerzaam."

Het onderzoek wijst verder uit dat 93 procent van de ouders zegt aan financiële opvoeding te doen. Verder vinden ouders zichzelf in de eerste plaats verantwoordelijk voor de financiële opvoeding van hun kinderen (98 procent), gevolgd door de basisschool (34 procent). Driekwart van de ouders en kinderen vinden er goed met geld wordt omgegaan. Van de kinderen spaart 82 procent.