Functionaris geeft dopinggebruik DDR toe

Frank (franklop)

Thomas Köhler, een voormalige hoge sportfunctionaris van de DDR, heeft toegegeven dat er vroeger op grote schaal doping werd toegediend aan sporters. Ook werd er doping aan kinderen toegediend. De voormalig olympisch kampioen rodelen zegt dit in het boek De twee kanten van de medaille, dat donderdag verschijnt.

"Alle middelen werden met toestemming van de sporters toegediend," zegt Köhler in het boek. "Omdat in de jaren zeventig de mogelijkheden voor sporters uit de DDR in vergelijking met die uit het Westen niet meer gelijkwaardig waren, besloten de toenmalige sportbazen tot de inzet van anabolica in de diverse sporttakken."

Köhler is pas de eerste hoge sportfunctionaris van het voormalige DDR die openlijk toegeeft dat er doping werd gebruikt door de sporters. Volgens de ex-official waren in 1989 in de Oost-Duitse sportclubs negentig gespecialiseerde artsen werkzaam om het dopegebruik te begeleiden. Verder waren er ook artsen van sportbonden, medici van sportinstituten en onderzoekers uit Leipzig en Kreischa bij betrokken.